Κατάθεση στεφάνου από τον Όμιλο Αιτωλοακαρνάνων τιμώντας τους Ήρωες του 1940

 


Σήμερα, ημέρα μνήμης για όλο τον Ελληνισμό ο Όμιλος Αιτωλοακαρνάνων Αγίας Παρασκευής τίμησε τους ήρωες που θυσίασαν τη ζωή τους στο όνομα της Πίστης και της Ελευθερίας στον πόλεμο του 1940 στα αλβανικά βουνά..

Στα πλαίσια του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 από το Δήμο Αγίας Παρασκευής, ο Όμιλός μας είχε την τιμή να εκπροσωπήσει όλους τους εθιμοτυπικούς συλλόγους της πόλης. Μετά τη δοξολογία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων. 

Εκ μέρους του Ομίλου κατέθεσαν στεφάνι η πρόεδρος κ. Λένα Βακαλοπούλου και η αντιπρόεδρος κ. Λένα Μαρκή.

Χρόνια Πολλά σε όλους τους συμπατριώτες και σε όλους τους Έλληνες!

 


Ένα κομμάτι της Αιτωλοακαρνάνικης Ιστορίας

Σύμφωνα με το βιβλίο «ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΙ 1940-1945» της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, ανάμεσα στους Έλληνες Αξιωματικούς και στρατιώτες που σκοτώθηκαν ή κρίθηκαν αγνοούμενοι υπήρχαν και αρκετοί Αιτωλοακαρνάνες.

Οι περισσότεροι κατατάχθηκαν στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου και διασπάστηκαν σε τρία (3) Τάγματα. Το κάθε τάγμα αποτελούνταν από 3 Λόχους, 1 Λόχο Πολυβόλων, τα Μεταγωγικά Μάχης (ζώα) και το 3ο Τάγμα είχε και 1 Λόχο όλμων.

 Η δύναμη του 39ου Συντάγματος ήταν 103 Αξιωματικοί, 2.800 στρατιώτες, 950 ζώα, 36 πολυβόλα και 4 όλμοι.

Η κήρυξη του πολέμου βρήκε το 39ο Σύνταγμα στο Αγρίνιο γιατί είχε προεπιστρατευθεί και πορεύονταν προς την Ήπειρο για να ενωθεί με την VIII Μεραρχία.

Από τα επίσημα αρχεία του Στρατού έχασαν τη ζωή τους 545 Αιτωλοακαρνάνες, από τους οποίους οι 289 ανήκαν στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων. Αναλυτικά τα ονόματα μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Η απώλεια της Αιτωλοακαρνανίας στον πόλεμο ήταν σαφώς μεγαλύτερη συμπεριλαμβάνοντας και τους απλούς πολίτες.

 <<<<<< - >>>>>>

Η κατάσταση που επικρατούσε την ημέρα της κήρυξης του πολέμου

Όλγα Πολιτοπούλου: Όλοι ήταν αναστατωμένοι

«Ο πόλεμος με βρήκε στο χωριό Σιταράλωνα Αιτωλοακαρνανίας. Θυμάμαι ότι η 28η Οκτωβρίου ήταν μια παρά πολύ όμορφη, ηλιόλουστη μέρα. Επιστρέφοντας από το σχολείο ακούστηκαν οι σειρήνες. Τρέξαμε όλα τα παιδιά στα σπίτια μας. Από παντού ακούγονταν ”κηρύχθηκε πόλεμος”, ”μας χτυπούν οι Ιταλοί”. Όλοι ήταν αναστατωμένοι. Την επομένη άρχισαν να καταφθάνουν από τα γειτονικά χωριά τα παιδιά που θα πήγαιναν να καταταγούν».

Πηγή: newsbeast.gr